שיטות / גישות יוגה שונות

שתי הגישות המוכרות ביותר לדרך היוגה בארץ וגם בעולם, הן האת´הא יוגה (כך במקור), וראג´ה יוגה. האת´הא יוגה, על פי פירושה המוכר, כוללת שיטות של תרגול גופני, המשתמשות במדע-הנשימה ובריכוז, כדרך לשיפור עצמי. ראג´ה יוגה, על פי פירושה המוכר, מתמקדת בשלבים הגבוהים יותר של היוגה לפי פטאנג´לי: ההתנתקות, הריכוז, המדיטציה, התודעה . יש הטוענים ששתי גישות אלה הן למעשה שני חלקים של אותו שלם, ולכן אין האת´הא יוגה ללא ראג´ה יוגה, ולהיפך. שני שמות אלו הן תוצר של תרבות מאוחרת יותר, בערך בשנת 1500 לספירה. למותר לציין שפטאנג´לי אינו מתייחס כלל לשמות אלו.

מטרתן של שיטות התרגול הגופני, האת´הא יוגה, היא לנקות, לחסן, לתקן, לחזק ולשפר את הגוף ומערכותיו, מבחינה פיזית ואנרגטית. הן נבדלות ביניהן בעיקר בסגנונות התרגול הגופני ובמטרתו, בעוצמתו, באינטנסיביות ובדינמיקה שלו. כאשר הגוף הפיזי יגיע לרמה הנדרשת- יוכל המתרגל לעבור ללימוד הגבוה יותר, ל-ראג´ה יוגה. מטרתן של שיטות הריכוז והמדיטציה של היוגה, ראג´ה יוגה, היא – לאחר הכשרת הגוף והתודעה- להביא את התודעה לראיה נכונה של המציאות, בלי ללכת שולל אחר האשליות למיניהן, ובלי להשתעבד לעריצות החושים : הנאות או סבל.

 פירוש המונחים הללו בסנסקריט

"האת´הא" (כך כתוב במקור, ולא האתה או וריאציה אחרת)- פירושה "כוח, שימוש בכוח, שימוש בכוח על גבול האלימות" (לפי המילונים של מוניר-ויליאמס ו-מקדונלד, הנחשבים לברי-סמכא. "ראג´ה"- פירושו מלך, או מלכותי. היינו- מורם מעם, גבוה יותר, חשוב יותר, רמה גבוהה יותר, וכן הלאה. 

יש פירושים נוספים, הגורסים "הא" ו-"תא" כשתי הברות שמובנן "שמש" ו-"ירח" בהתאמה, היינו- התייחסות למונחים אנרגטיים-אזוטריים של זכר-נקבה, יין-יאנג, וכן הלאה. מובנן הוא שילוב או איחוד של האלמנטים הללו על משמעויותיהם השונות. אין זה הפירוש המילולי-סמנטי המדוייק. זו טעות נפוצה, שמטעה רבים.

שיטות יוגה נוספות הנחשבות קלאסיות, (אך נובעות מהפירוש הדתי ליוגה) הן "ג´נאנה יוגה" – יוגה של הידע, "קארמה יוגה" – יוגה של הפעולה, שירות ללא דרישת תמורה, "בהקטי יוגה" – האמונה והדביקות באלוהות, "מנטרה יוגה" – יוגה של שימוש במנטרות, וכן "קריה יוגה", "לאיה יוגה", ועוד. בישראל מוכרות כמה שיטות של יוגה : אשטנגה ויניאסה יוגה, איינגר יוגה, ויני-יוגה (שיטת דסיקשר), שיווננדה יוגה, בריגו יוגה, ועוד. עם הזמן מגיעים שמות נוספים- ביקרם, Shadow , Flow , יש הרבה מורים והרבה שיטות, והרבה שמות. חלק מהשיטות קרויות על שמו של אדם זה או אחר בני זמננו. יש גם שיטות שנקראות "האתה יוגה"- אך שם זה אינו מתייחס למעשה לשיטה ספציפית, כמפורט לעיל. המטרה המוצהרת של כל הגישות והשיטות ליוגה היא זהה, כלומר- להשיג את מטרות היוגה (ראו לעיל). עם גבור הדרישה ליוגה בעולם כולו, בעיקר בעשרים השנה האחרונות, התפתחו עשרות ומאות של אסכולות ושיטות. רוב שיטות היוגה העכשוויות, משלבות חלקים שונים של הגישות הקלאסיות. מומלץ מאוד לכל תלמיד יוגה רציני להכיר את המקורות המקוריים של היוגה . ה-"יוגה סוטרה" של פטאנג´לי קיים במספר תרגומים ופירושים. רצוי להכיר, להשוות, לחקור, ללמוד.

אנו ממליצים לא להחמיץ את התרגום של אורית סן-גופטה, "יוגה סוטרה של פטאנג´לי", שתורגם ישירות מהמקור הסנסקריטי על ידי מתרגמת ומורה וותיקה ומסורה. לפי היוגה, היידע האמיתי של השיטה מגיע תוך כדי תרגול מעשי ולימוד תיאורטי בו-זמני. לכן, תרגום "מלומד" בלבד לא יהיה מדוייק או נכון. תרגום זה הוא- עדיין- הטוב מסוגו בעברית.